در این مطلب از سری مطالب وبلاگ آوا شیمی صبا قصد داریم شما را با موضوع لیدوکائین و کاربردهای آن، آشنا کنیم. لیدوکائین از جمله گروه داروهای بی حس کننده موضعی است، که به کاهش درد، سوزش و ناراحتی ناشی از نواحی پوستی که بیش از حد حساس به لمس هستند، کمک می کند. در ادامه مطلب با ما همراه باشید که در رابطه با داروی بی حس کننده لیدوکائین بیشتر آشنا شویم.
لیدوکائین ( Lidocaine) داروی بی حس کننده موضعی از نوع آمینو آمیدی است که دارای اشکال دارویی مختلفی چون ویال، آمپول، پماد، افشانه و ژل می باشد. داروی لیدوکائین به عنوان بی حس کننده موضعی در جراحی های کوچک و دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.
موارد مصرف لیدوکائین :
- انسدادسیستم عصب مرکزی(اپی دورال در ناحیه کمر یا دمی) و زیر عنکبوتیه
- انسداد انفیلتراسیون یا عصب دندان
- انفیلتراسیون موضعی
- انسداد عصبی محیط
- انسداد سمپاتیک
در اورژانس از لیدوکائین برای فیبریلاسیون بطنی (VF) و تاکیکاردی بطنی بدون نبض (PVT) پس از شوک سوم (در صورتی که تا ۱۵ دقیقه دسترسی به آمیودارون وجود نداشته باشد) استفاده می شود. همچنین پماد لیدوکائین در درمان دردهای موضعی مانند سوختگی، گزش حشرات و هموروئید نیز به کار می رود.
این ماده بی حس کننده در برخی مواقع و در شرایط خاص نیز برای بی حسی نخاعی در اطراف سخت شامه یا زیر نخاع نیز تزریق می شود.
مکانیسم عملکرد لیدوکائین بر روی اعصاب به چه شکل است؟
لیدوکائین در رقابت با کلسیم در نشستن بر روی گیرنده های غشائی عصبی باعث کنترل عبور سدیم از وراء غشای سلولی می شود و مرحله دپولاریزاسیون پتاسیل عمل را کاهش می دهد. این اثرات با تثبیت برگشت پذیر غشای سلول های عصبی در نتیجه کاهش نفوذ پذیری این غشاء به یون سدیم، شروع و هدایت امواج عصبی را متوقف می سازد.
متابولیسم این داروی بی حس کننده در کبد تا حد کمی در کلیه انجام می پذیرد. شروع اثر لیدوکائین ۲ الی ۵ دقیقه است و طول مدت اثر آن نیز متوسط می باشد و دفع آن عمدتا از کلیه و به صورت متابولیت می باشد.
تداخلات دارویی :
- پـراپرونولول و سایمتیدین کلیرانس، اثرات لیدوکائین را کـاهش می دهد.
- فنیتوئین یا بـاربیتورت ها دوز مـورد نـیاز لـدوکائین را افـزایش مـی دهد.
- هیپوکالمی نـاشی از استازرلامید، دیورتیک های لوپ، تیاریدها مخالف اثر لیدوکائین اثر می کنند.
- مصرف این دارو با فنیتوئین، کینیدین، پروکائینآمید و پراپرونولول باعث تشدید تضعیف قلب می شود.
عوارض جانبی :
- بی قراری
- وزوز گوش
- لرزش دست ها
- تیرگی دید یا دوبینی
البته لازم بذکر است که بدانید ، مصرف بیش از حد لیدوکائین همانند هر دارو شیمیایی دیگری عوارض بلند مدت تر و شاید جبران ناپذیری داشته باشد که برخی از آنها به شرح زیر است:
- آسم
- تشنج
- ایست قلبی
- ایست تنفسی
- کاهش ضربان قلب
موارد منع مصرف لیدوکائین :
در صورت وجود بلوک کامل قلبی، خون ریزی شدید، کاهش شدید فشار خون و شوک، وجود عفونت در موضعی که برای تزریق کمری در نظر گرفته شده و سپتی سمی، این دارو برای ایجاد انسداد زیر عنکبوتیه نباید استفاده شود.
مصرف لیدوکائین به عنوان تسکین درد دندان
مصرف اسپری بی حسی لیدوکائین به مینای دندان هیچ گونه آسیبی نمی رساند، اما مصرف بیش از حد آن احتمال زخم کردن لثه ها و ناحیه گونه ها را به همراه خواهد داشت. افرادی که از درد دندان رنج می برند، بهتر است اسپری این دارو را در طول شبانه روز سه مرتبه نهایتاً استفاده کنند و بیشتر از این مقدار را پزشکان توصیه نمیکنند.
نحوه مصرف لیدوکائین موضعی
میزان مصرف این دارو باید مطابق با مقدار نوشته شده بر روی بسته و یا مقدار تجویزی پزشک باشد، زیرا مصرف بیش از اندازه آن عوارض جانبی مختلفی را به دنبال دارد. در هنگام مصرف موضعی این دارو نکات زیر را به یاد داشته باشید:
- استفاده نا مناسب از لیدوکائین موضعی ممکن است، منجر به مرگ شود.
- لیدوکائین موضعی باید در دمای اتاقی به دور از گرما و رطوبت، نگهداری شود.
- لیدوکائین موضعی در اشکال مختلف ژل، اسپری، کرم، لوسیون، پماد و مایع وجود دارد.
- از این دارو برای مناطقی از پوست که دچار آسیب هایی مانند تورم، سوختگی، ساییدگی و … شده، استفاده نکنید.
- از تماس این دارو با دهان، واژن، چشم، بینی و … پرهیز کنید و اگر دارو با این نقاط تماس پیدا کرد، ناحیه مورد نظر را با آب شستشو دهید.
- مصرف بیش از حد این دارو عوارض جانبی از جمله ضربان قلب نامنظم، تشنج، تنگی نفس، کم کاری یا نارسایی تنفسی توقف تنفس و …را به همراه دارد.
- هرگز مناطقی از پوست که از دارو بر روی آن استفاده کرده اید را با باند و یا هر چیزی دیگری نپوشانید زیرا این کار به خصوص اگر پوست زخم باشد، جذب دارو را افزایش می دهد.
خلاصه مقاله:
همان طور که در بالا شاره شد، لیدوکائین داروی بی حس کننده موضعی است که در جراحی های کوچک و دندانپزشکی استفاده می شود، که دارای اشکال دارویی مختلفی چون ویال، آمپول، پماد، افشانه و ژل می باشد. لیدوکائین در برخی مواقع و در شرایط خاص نیز برای بی حسی نخاعی در اطراف سخت شامه یا زیر نخاع نیز تزریق می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با لیدوکائین و موارد مصرف آن می توانید به وب سایت آوا شیمی صبا مراجعه نمایید. شرکت آواشیمی صبا، برند معتبر وارد کننده مواد اولیه دارویی است و دارای سابقه ای طولانی و برجسته در این حوزه می باشد. آوا شیمی اکنون بیش از بیست سال است که در زمینه واردات مواد اولیه دارویی فعالیت دارد و بالاترین کیفیت و بهترین خدمات را در این حوزه عرضه می نماید.