در این سری از مطالب وبلاگ آواشیمی صبا قصد داریم شما را با پاراستامول چیست؟ آشنا سازیم. در ادامه به بررسی موارد مصرف و عوارض جانبی این ماده مؤثر دارو می پردازیم.
پاراستامول چیست؟
پاراستامول نوعی مسکن تب بر می باشد. این ماده از ترکیب اتم های کربن، هیدروژن، نیتروژن و اکسیژن تشکیل شده است. این دارو به طور گسترده و در شکل های قطره ای، قرص، شربت، آمپول و شیاف مورد استفاده قرار می گیرد. البته استفاده از شکل قرص این مسکن از رواج بیشتری برخوردار می باشد. تهیه این دارو از داروخانه ها نیاز به نسخه پزشک ندارد و به صورت آزاد در دسترس همه افراد می باشد. این دارو در میان عموم مردم با نام تجاری استامینوفن شناخته می شود. این دارو در دو نوع کدئین دار و بدون کدئین در بازار موجود می باشد. نوع کدئین دار این ماده جهت تسکین دردهای شدیدتر به کار گرفته می شود. سالانه یک میلیارد و صد میلیون قرص پاراستامول در ایران به مصرف می رسد.
موارد مصرف پاراستامول
پاراستامول پرمصرف ترین مسکن تب بر می باشد. این دارو به طور گسترده در درمان و تسکین سردرد، سرماخوردگی، آنفولانزا و تب مورد استفاده قرار می گیرد. از این مسکن همچنین جهت التیام کمردرد، دردهای عضلانی، دردهای آرتروز و دندان درد نیز استفاده می شود. استفاده جهت تسکین سردردهای میگرنی، گلودرد و درد پریود از دیگر موارد مصرف این دارو می باشند. این مسکن همچنین بهترین گزینه برای رفع درد و تب در کودکان می باشد.
پاراستامول علاوه بر این در پیشگیری از حملات قلبی و سکته مغزی نیز کاربرد دارد. چرا که می تواند به عنوان یک عامل رقیق کننده خون مورد استفاده قرار گیرد.
یکی از مهمترین مزیت های پاراستامول این است که برخلاف اغلب داروهای ضد درد منجر به ایجاد دردهای گوارشی و خونریزی های معده نمی شود. به همین جهت اگر به آسپرین حساسیت دارید و یا از مشکلات گوارشی رنج می برید می توانید با خیال راحت از این دارو به عنوان مسکن استفاده کنید.
عوارض جانبی پاراستامول چیست؟
همانطور که گفتیم پاراستامول نسبت به دیگر انواع داروهای ضد درد کم خطرتر و ایمن تر محسوب می شود. اما مصرف بیش از حد آن و همچنین مصرف طولانی مدت آن می تواند منجر به بروز عوارضی گردد. اگر به شکل مداوم از این دارو استفاده می کنید لازم است که در صورت مشاهده عوارض غیرعادی حتما به پزشک متخصص رجوع کنید.
از جمله عوارض جانبی رایج پاراستامول می توان به این موارد اشاره نمود: احساس خستگی زیاد، تیره شدن یا کاهش حجم ادرار، زردی صورت و چشم ها، شکم درد شدید، سرفه همراه با گلودرد، بروز لکه های قرمز پوستی، خشکی و التهاب چشم، بروز مشکلات تنفسی، ورم صورت، ورم لب ها، تعریق زیاد، تهوع، اسهال و استفراغ.
موارد منع مصرف و تداخلات دارویی
اگر از مشکلات کبدی و یا عفونت های ویروسی رنج می برید لازم است که پیش از مصرف پاراستامول حتما به پزشک مراجعه نمایید. مصرف این دارو همچنین برای زنان شیرده، زنان باردار، افراد مبتلا به آنمی یا کم خونی، افراد مبتلا به فاویسم، افراد مبتلا به نارسایی های کلیوی و همچنین مبتلایان به فنیل کتونوری نیز توصیه نمی گردد. یک نکته بسیار مهم دیگر این است که مصرف همزمان این دارو و فرآورده های الکلی می تواند منجر به ایجاد مسمومیت های جدی در معده شود.
همچنین لازم به ذکر است که پاراستامول با انواع دیگری از داروها تداخل دارویی دارد. مصرف همزمان داروهایی که با هم در تداخل هستند می تواند منجر به تغییر عملکرد و تاثیر دارو شود. همچنین این مورد ریسک بروز عوارض جانبی داروها را نیز افزایش می دهد. از جمله مهمترین داروهایی که با پاراستامول تداخل دارند می توان به این موارد اشاره نمود: آنتی اسیدها، کتوکونازول، کلستیرامین، فنوباربیتال و ایزونیازید.
امیدواریم در پایان از مطلب پاراستامول چیست؟ بهره لازم را برده باشید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره خرید پاراستامول می توانید به وب سایت آواشیمی صبا مراجعه کنید.
شرکت آواشیمی صبا با دارا بودن سابقه ای درخشان و طولانی در زمینه واردات مواد اولیه صنعتی، دارویی و بهداشتی، بالاترین کیفیت و بهترین خدمات را در این خصوص عرضه می نماید.